مهمترین نکات فرآیند تولید واشر سیل القایی

تولید واشر سیل القایی

در این مطلب بر آن هستیم تا به بررسی مهمترین نکات فرآیند تولید واشر سیل القایی بپردازیم. با ما همراه باشید. همچنین پیشتر به بررسی 2 مزیت مهم واشر سیل القایی در محصولات لبنی پرداختیم که می توانید با مراجعه به مطلب قبلی، این مقاله را بخوانید.

واشر سیل القایی چگونه تولید می شود؟

در فرآیند تولید واشر سیل القایی، سیل داخلی لمینت شده به فویل، روی لبه های ظرف حرارت داده شده و می چسبد. پس از آنکه ظرف با روکش القایی کیپ و بسته شد، به زیر دستگاه سیل فرستاده می شود. در فرآیند گرمایی و حرارت دهی، لاینرها به ظرف جوش داده می شوند و یک سیل کیپ به وجود می آید که  عبور هوا از آن امکان ندارد.

هنگامی که سیل به خوبی چسبانده شوند، درب یا مانعی ساخته می شود که از عبور و ریخته شدن محتوی ظرف به بیرون جلوگیری می کند، مانع از عبور یا ورود هوا به ظرف می شود و همچنین نشانه ای برای دستکاری یا عدم دستکاری محصول به شمار می رود.

کاربرد سیل القایی

از سیل القایی می توان برای محصولاتی استفاده کرد که برای آنها ماندگاری، تازه بودن، نشت و بیرون نریختن محصول و بالا بردن ارزش آن اهمیت ویژه ای دارد.

نحوه ی کارکرد سیل القایی

فرآیند تولید سیل القایی اینگونه است که سیل به لاینر فلزی درون درب پلاستیکی چسبانده می شود. ابتدا ظرف از محصول یا مواد پر شده، سپس درب بر آن کیپ می شود. در خود درب لاینر وجود دارد. لاینر نیز حاوی سیلی که لایه ی فویل به آن چسبیده، می باشد.

سیل القایی

دستگاه سیل القایی، لاینر فویل را با حرارت به سیل می چسباند و پس از خنک شدن سیل، به درب محصول کیپ می شود. به همین دلیل برای باز کردن درب محصول باید فشار وارد شود.

برای خرید واشر سیل القایی تماس بگیرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × چهار =

      خانه خدماتتماس ارتباط با ما